Ud med sutten – ind med søvnen

baby

Hvordan ved vi, at det er tid til at kvitte sutten?

Hvilken rolle spiller sutten for dit barns søvn? For nogle børn er den bare verdens bedste soveven, og for andre bliver den mor og fars værste mareridt.

Der er utrolig mange holdninger til sut og brugen af den. Og det er med god grund. For alle børn er forskellige, og deres forhold til sutten lige så forskelligt.

Dette er også grunden til, at emnet kan få mange op af stolen, og det kan være svært at nå til enighed på området.

Hvorfor kan sutten være et problem?

Hvis man har et barn med et ukompliceret forhold til sutten kan det måske også være svært at sætte sig ind i, hvor stort et problem det kan være for andre, og de synes måske endda, at det er synd for barnet at tage sutten fra det.

Børn forventer at falde i søvn på samme måde hver gang de skal sove – forstået på den måde, at de forventer at befinde sig i samme situation, når de når til en let opvågning, som da de i første omgang faldt i søvn.

Dette på samme måde som vi gør. hvis vi falder i søvn i vores seng og pludselig midt om natten vågner op inde under spisebordet vil vi også vågne op i stedet for at vende os om og sove videre på den anden side. Det er selvfølgelig forskelligt, hvor stor betydning dette har for det enkelte barn, og det er også derfor at nogle slet ikke oplever det som et problem.

Mange kæmper for at lære deres børn at tage sutten, måske fordi deres første barn brugte sut og sov fantastisk eller dem i mødregruppen, naboen, familie eller lign. Men det er ikke ensbetydende med, at det samme gør sig gældende for dit barn.

Hovsa-løsninger – alt det, som virker her og nu…

Det er min erfaring, at der er en type børn, som bare ikke er de fødte sovere – men hvor søvnen er noget de skal lære (se mine tidligere blogindlæg). Og derfor er sutteproblemer måske bare et symbol på denne modvilje. Når barnet ikke vil sove, forsøger vi at hjælpe det ved at tilbyde en eller anden form for hjælp. Derfor kan problemet også være amning i søvn, hoppe på en bold, trilning af barnevognen, svingning af lift, køre i bilen, flaske i sengen osv. Det er det, jeg kalder hovsa-løsninger. Ting, der virker i situationen, men på sigt kan blive irriterende, besværlige eller tidskrævende.

Sutten kan være okay at falde i søvn med

Min holdning er, at sutten kan være rigtig fin at bruge, og sover dit barn fint både om dagen og om natten, med eller uden sut, er det jo ikke relevant at diskutere, om det er rigtigt eller forkert at bruge sut. Men er du oppe gentagne gange i løbet af aftenen eller natten eller i løbet af en lur, for at give sut, og er det en betingelse for at dit barn kan sove videre, når det kommer til en let opvågning, så kunne det være, at det var værd at overveje, hvilken rolle sutten skal spille fremover? Jeg plejer som hovedregel at sige, at sutten er ok at falde i søvn med, men ikke bør gives yderligere, når først der er sagt godnat – dvs. i løbet af natten eller under en lur.

Hvis først sutten er et problem, er håbet dog ikke ude, men det kræver en bevidst og vedholdende indsats at få lært barnet at falde i søvn uden den, når det vågner i en let opvågning. I nogle tilfælde er det derfor bedst og mindst forvirrende for barnet at sutterne lægges helt på hylden.

Aflæring af hovsa-løsninger og etablering af nye søvn associationer er noget af det, jeg dagligt hjælper forældre med på Sovecoach.dk. Læs, hvad jeg tilbyder her.

Kærlig hilsen

Jeanette