Tryghed er det vigtigste for god søvn. Gode sovevaner 4/10

10726663 651046508342327 200445072 n

Tryghed er grundstenen for god søvn.

Det aller vigtigste for evnen til at udvikle gode sovevaner er tryghed. Ingen af os, – hverken børn eller voksne sover godt, hvis vi ikke er trygge. Læs her hvordan du skaber tryghed for dit barn.

Jeg tror på, at børn har brug for at vide, at vi som forældre altid vil være der for dem uanset hvad der sker og at vi altid vil komme tilbage og hjælpe, hvis de har brug for det. Min erfaring gennem 8 1/2 års arbejde med forældre og børn omkring søvn siger mig, at der findes virkelig få børn i Danmark (i hvert fald blandt de familier, jeg møder) som er utrygge.

De fleste forældre gør det, som er nødvendigt, for at deres børn føler sig trygge. Når søvnen skrider, er der i langt højere grad tale om vaner eller betingelser skabt i kærlighed og omsorg – snarere end reel utryghed.

Barnet må ikke tvivle på vores omsorg

I en proces, hvor man har brug for at lære barnet nye vaner, er det derfor vigtigt, at barnet ikke bliver i tvivl om, at vi altid vil være der for det. Derfor bør man i begyndelsen blive ved barnet og senere i forløbet altid komme tilbage, hvis barnet har brug for det og give tryghed og omsorg og bekræfte sin hensigt. Jeg er her, jeg skal nok trøste, men det er meningen at du skal sove selv i sengen.

Når det er sagt, er det også vigtigt, at man i en forandringsproces, får hævet barren hver gang, barnet er klar til næste skridt. Og når det er sagt, kan det være rigtig svært at vurdere, hvornår det er, da det nogen gange er nogle ulogiske måder børnene viser det på. Men et godt eksempel er, at hvis du kan sidde ved siden af sengen, mens dit barn falder i søvn, men at det tager laaaaang tid, så er det måske fordi dit barn holder sig vågen – fordi du er der. De fleste børn vil nemlig bare gerne have mere dag, mere mor og far, flere oplevelser, mere hygge osv. Og i sådan en situation, kan det altså være på tide at komme ud af vagten – også selvom dit barn måske så ikke er helt enig.

Den videre sovetræning i ovenstående tilfælde kan så foregå ved, at vi går til og fra værelset i stedet. På den måde erfarer barnet, at vi altid kommer tilbage. Og det er vigtigt for trygheden.

Som udgangspunkt skal vi huske på, at de fleste børn, der skal lære at sove vil have svært ved en “fællessnak” omkring spisebordet med aftaler. Børns hjerner er umodne, og derfor er det nødvendigt for deres forståelse af verden, at de får rigtig mange gentagelser af vores budskaber.

Få alle mine redskaber og teknikker til at lære dit barn at sove trygt med en anerkendende tilgang i mine online kurser. Køb adgang HER