Væk med hovsa løsninger. Gode sovevaner 3/10

10744527 10204949999410694 482482157 n

Væk med hovsaløsningerne…

Vil dit barn kun sove, hvis du ammer det i søvn, kører med barnevognen, går det i søvn på armen, svinger liften frem og tilbage, hopper på en pilatesbold, i slyngevuggen eller lignende? Læs her om “hovsa løsninger” – betingelser for at kunne falde i søvn og hvorfor det er en god ide at undgå disse.

Hovsa løsninger er som regel blevet etableret i den bedste mening. I første omgang primært for at hjælpe barnet til at opfatte søvnen og det at lægge sig til at sove som noget trygt og rart. Senere fordi det nu er blevet måden barnet forventer at falde i søvn på og dernæst måske bare for at hjælpe os selv – fordi løsningen nu er blevet enten langtrukken, besværlig eller tidskrævende, og vi ikke ved, hvordan vi får ændret på tingene igen.

Problemet med hovsa løsninger er nemlig at jo ældre barnet bliver, jo mere bevidst bliver det også og derfor kan ting, som plejede at gå hurtigt måske tage lang tid, eller måske virker det slet ikke mere og vi bliver nødt til at være kreative på ny og finde på noget andet, der kan få barnet til at give slip og overgive sig til søvnen.

Derudover kan hovsa løsningerne spænde ben for nattesøvnen, fordi barnet vågner under de lette opvågninger og forventer ritualet gentaget for at kunne sove videre. Som jeg har nævnt de sidste to blogindlæg hænger måden, barnet falder i søvn på, nemlig sammen med nattesøvnen. (Se 10 råd til gode sovevaner #1 og #2).

Gamle løsninger erstattes af nye hovsa-løsninger

Den mest almindelig faldgrube, når vi vil “af-etablere” hovsaløsninger er, at vi i stedet får erstattet dem med nye – måske lige så tidskrævende eller besværlige løsninger. Derfor handler det om, at etablere nye GODE og HOLDBARE vaner, der lærer barnet selv at overgive sig til søvnen. Vaner som betyder, at dit barn ikke forbinder det at lægge sig til at sove med en aktiv indsats eller tilstedeværelse fra jeres side.

Dette og meget mere kan du finde hjælp til på denne side. Book et personligt forløb eller køb adgang til mine online kurser HER.

Billede fra mit følgerarkiv.