Skift fra Sommertid til vintertid

10466955 10152507997083215 1875386209 n

Går der kuk i sovevanerne, når vi skifter til sommertid?

Skiftet fra vintertid til sommertid og omvendt kan egentlig sammenlignes lidt med rejser til lande med anden tidszone og tilhørende jet lag.

Som regel giver det de største udfordringer at rejse mod øst, dvs når man stiller tiden frem. Det er fordi, man da skal sove, når det stadig føles som dag… På denne tid, hvor vi skal stille urene frem, vil det for børnene føles som om, at de skal i seng en time tidligere, end de plejer. Og det kan betyde, at det kan være svært at falde i søvn om aftenen i en periode. Det kan også betyde, at I kommer til at opleve nogle morgener, hvor det kan være svært at vågne, eftersom børnenes indre ur er vant til at sove en time længere.

Fordelen ved skift fra vintertid til sommertid er dog, at der trods alt kun er tale om en time(sammenlignet med rejser mellem tidszoner). Som regel er det overstået på 4-7 dage, hvis man følger disse 5 råd.

SOVECOACH´s 5 tips at lette overgangen

1. Dagsrytme: Hav fokus på en fornuftig dagsrytme med faste vågne og sovetider allerede inden skiftet, så dit barn er vant til, at der er struktur på dagen.

2.Følg den nye tid:  Når skiftet kommer, så følg den nye tid med det samme. Dette gælder start på dagen, lure og sengetid. Hvis man ved, at det plejer at være svært for barnet at skifte, kan man derfor allerede foregribe udfordringerne ved at vække eller lægge barnet til at sove til normal (ny normal) tid den første dag efter skiftet, så man kan starte den nye rytme allerede fra morgenstunden med normale intervaller mellem lurene og normal puttetid.

3. Tidlige morgener: Hvis børnene vågner for tidligt (inden kl. 6) om morgenen, så gør det samme, som du ville have haft gjort, hvis klokken var 02 om natten, så det bliver tydeligt for barnet, at det ikke er dag endnu. (Dette er mest aktuelt for skift til vintertid).

4. Vær på forkant: Hvis barnet vågner for meget op om morgenen eller om natten og tror dagen skal begynde, kan du forsøge at hjælpe barnet allerede INDEN det vågner op og skubbe det videre i den næste søvnfase, ved at putte det med dynen, ae over kinden eller vende det på siden 20-25 minutter inden man ved, at barnet vil vågne op. På den måde kan man være heldig at bryde mønstret på et mere ubevidst plan.

5. Hav tålmodighed: Hvis du holder dig til den nye tid, så skal det som sagt nok løse sig i løbet af 4-7 dage.

Foto fra mit følgerbibliotek