Det spørgsmål jeg aller oftest får fra forældre er “Går din metode ud på, at lade barnet græde sig selv i søvn”? Og for at starte med at besvare det, så er svaret NEJ. Jeg tror ikke på, at børn lærer noget positivt eller konstruktivt af at græde sig alene i søvn – på nogen måde. Jeg tror på, at børn mødt med anerkendelse, tryghed og tillid, har de bedste forudsætninger for at kunne udvikle gode og sunde sovevaner. Men for at komme tilbage til der hvor jeg startede, så er det, der bekymrer forældre mest i en beslutning, om at skulle arbejde med sovevanerne altså frygten for at skulle lade børnene græde sig selv i søvn.
Igen tvivl om, at de fleste forældre ønsker at give deres børn de bedste betingelser for gode sovevaner og søvn nok. Og ingen forældre giver bevidst deres børn dårlige vaner. Alle udfordringer med søvn, som bunder i vaner er vaner, som er skabt i kærlighed og i omsorg overfor barnet. Vi ønsker alle at være de bedste forældre for vores børn og det er vigtigt for os at vores børn er glade, veltilpasse og trygge. Derfor kan vi kune blive enige om, at det at efterlade sit barn alene til selv at finde ud af at falde i søvn – ikke er optimalt eller på nogen måde godt for barnet. Men hvad så med gråden????
Sandheden er, at børns gråd er naturlig. Det er en del af deres måde at kommunikere med deres omverden og menneskene omkring dem på. Gråd er derfor ikke nødvendigvis kun en dårlig ting, som man 100% bør undgå, men snarere en måde hvorpå barnet kommunikerer sine behov, irritationer, frustrationer, spørgsmål eller fortæller at de har ondt etc. Derfor synes jeg, at det er vigtigt, dels at forstå barnets gråd(hvad er det barnet fortæller os) og dels at blive bevidste om, hvordan vi håndterer gråden, når den opstår.
Hvis du trøster dit barn når det græder, fortæller du det, at du er der, at du forstår ham/hende og at du vil hjælpe med det, som er årsagen til gråden. Det er livsvigtige budskaber, som du med garanti allerede har bekræftet igen og igen overfor dit barn indtil nu – og som betyder, at dit barn allerede er et trygt barn, som føler sig forstået og som har tillid til dig.
Når det handler om at ændre vaner, kan det for de fleste mennesker være lidt forvirrende, lidt underligt eller lidt skræmmende. Sådan er det også for dit barn, når du laver om på de vaner, som de indtil nu har fundet tryghed i. Men det betyder ikke at du skal lade være. Det betyder bare, at du skal hjælpe, støtte og guide dit barn på vejen i det ukendte, indtil det bliver lige så trygt som det I tidligere gjorde(amme i søvn, hoppe på bold, slyngevugge… etc). Og hvis der i den proces kommer noget gråd, så gør dig umage i at forstå, “hvad er det barnet siger” – anerkend det, bekræft barnet i at du forstår og vedhold samtidig, at nu er det sådan her I gør fremover. Og husk så, at børn har brug for rigtig mange gentagelser, før de forstår og anerkender en ny måde at gøre ting på.
Har du lyst til at høre mere om mine teknikker, så vil jeg anbefale dig mine online kurser, hvor jeg gennem tekst, videoer og diagrammer hjælper dig med en helt konkret køreplan og forbereder jer på den forandringsproces det er, når man vil ændre på sit barns sovevaner.
Se mere på www. sovecoach.dk/priser