Når kun en forælder kan putte

Hvorfor er det kun den ene forælder som kan putte?

Et meget almindeligt spørgsmål, som kommer fra en af mine følgere på Facebook. Hun skriver:
“Her er det far som har nemt ved det, og mor skal bruge timevis og vente på at han sover (jeg skal stå ved siden af og kigge på ham) før man kan forlade værelset”.

MIT SVAR: Det er bestemt ikke en ualmindelig problematik I oplever. Set fra den gode side er det rigtig godt, at far kan putte relativt nemt. Det viser AT HAN GODT KAN… Derfor handler det måske om den kultur/vane du og han har sammen. Og det gode ved vaner er, at dem kan vi ændre!!

Derfor handler det om, at du skal beslutte dig for, på hvilken måde du ønsker at putte ham fremover. Hvis far bare putter og går ud inden han sover, så ville det give mening, at du arbejder på at kunne det samme. Dvs. efter endt putteritual rejser du dig og går ud af rummet.

Gentagelser og tydelighed er vejen frem

Det kan så godt være, at du skal gå til og fra flere gange, og det kan også godt være, at han undervejs i processen fortæller dig, at du er helt galt på den, men børn lærer ved gentagelser. Dvs. hvis du gentagne gange viser ham, at du godt kan gå ud af rummet – fordi du kommer tilbage igen, så vil du hen af vejen opbygge hans tillid til, at det godt kan lade sig gøre.

Hvis det er mere et spørgsmål om, at han VIL have, at du er der, så er dette også en god måde at fortælle ham, at du godt ved, at han gerne vil have, at du bliver hos ham, men at nu er det meningen, at du også kan gå ud.

Fortsæt med at gå til og fra så mange gange du kan, og når han evt. når til et punkt, hvor han ikke kan rumme mere, så bliv ved ham, til han sover. næste aften gør du det samme igen indtil han måske kan ligge i længere og længere perioder og vente eller du skal gå til og fra færre og færre gange.

Comfortzone, læringszone og panikzone – lær at kende forskellen

Dette system bygger på teorien om Comfortzone(vane- det vi plejer) hvor man ikke lærer noget nyt, læringszone, hvor vi er nødt til at præsentere det ny(at gå ud) for at børnene kan lære noget nyt, men også at have respekt for, at de kun kan befinde sig i læringszonen i et vist stykke tid. Det giver ikke nogen mening at blive ved med at gå ud, hvis først han har tabt pusten helt.

Vil du vide mere?

I kan læse meget mere om dette og få alle redskaberne til den gode putning i mit online kursus “JA TAK, Lær mit barn at sove” som koster 349kr på www. sovecoach.dk/priser