Er dit barn powernapper?

Mange børn har tendens til korte lure i dagtimerne.

Udfordringer med at barnet kun kan sove lure, mens du triller barnevognen, kører bil, går rundt med det eller lign. er et lige så hyppigt problem. Ofte i kombination med hinanden. Og det kan være rigtig frustrerende, hele tiden at skulle hjælpe eller holde barnet sovende eller opleve, at barnet ikke får sovet nok, og aldrig rigtig er udhvilet pga. de for korte lure.

Netop det med at skulle “hjælpe” barnet til at sove i dagtimerne er en af de udfordringer, der ofte bliver stillet spørgsmål ved mine foredrag. Og hvis man vil ændre på det, er det nødvendigt at forstå problematikken. For der er nemlig en logisk forklaring på, hvorfor ovenstående udfordringer optræder.

Børn sover naturligt set nemlig i perioder af let og dyb søvn. Hver periode varer typisk mellem 30 og 45 min og herimellem ligger der en let opvågning, inden barnet overgår til den næste søvnperiode.

Børn forventer at blive sove videre på samme måde som de er faldet i søvn i første omgang!

Og det er derfor, man ikke nødvendigvis gør barnet en tjeneste ved at trille, rokke, køre i bilen osv. Børn forventer at falde i søvn på samme måde, hver gang de skal sove – også undervejs i søvnen. Så får dit barn hjælp til at falde i søvn i første omgang, når luren starter, så er der sandsynlighed for, at han/hun vil vågne helt op i den lette opvågning, og forvente samme hjælp gentaget. Udover det, har barnets umættelige lyst til livet også indflydelse på lysten til at sove videre – men det kan vi tage en anden gang.

3 ting, som kan få dig på sporet af gode lange lure:

1) Lær barnet at falde i søvn selv når luren begynder

2) Forlæng luren

3) Trap hjælpen væk efterhånden

En lur bør som udgangspunkt minimum vare en time… Dette fordi der så er størst sandsynlighed for, at barnet har klaret en let opvågning og derfor vågner, fordi det er udhvilet, snarere end fordi det er kommet til en let opvågning….

Hvis du vil vide mere, kan jeg anbefale mine online kurser, hvor du trin for trin bliver klædt på med den nødvendige viden og får redskaberne til at lære dit barn gode sovevaner. Se mere på www.sovecoach.dk/priser