Timing og søvnvinduer. Gode sovevaner 5/10

10744722 10152325274016816 1921047691 n

Overtrætte børn er svære at få til at sove.

Derfor er din timing i forbindelse med sengetid rigtig vigtig. Overtrætte børn kan være umulige at få til at sove, så vær opmærksom på dit barns søvn-vindue.

Fang dit barn på det rigtige tidspunkt

Børns træthed og evne til at lægge sig til at sove kommer i “vinduer”, så vil du være sikker på succes, er det afgørende, at du fanger barnet på det rigtige tidspunkt og slår til med putte-ritualet, når dets “Sovevindue” er åbent – dvs. når barnet er træt og klar til at sove.

Tegn på at sovevinduet er “åbent” kan være manglende koncentration, pylren, røde øjne, gniden øjne, ører eller lignende. Misser du barnets søvn vindue kan det ske, at barnet kvikker op og bliver endnu sværere at få til at sove fordi det i stedet er blevet overtræt.

Det er næsten en naturlov, at trætte mennesker,  som sidder eller ligger stille – falder i søvn… Og det ved børnenes krop ubevidst.

Som jeg var inde på i Gode sovevaner del 1/10 kæmper mange børn imod denne træthed med at holde sig i gang motorisk og dermed producere adrenalin, så de undgår at falde i søvn. Dette kan holde dem vågne en tid, men som tiden går, bliver de mere og mere overtrætte og har derfor sværere og sværere ved at give slip. Jeg plejer at sige, at de fleste børn er født med et “kæmpe-imod-søvn-gen” dvs. de vil gøre hvad som helst for at få mere dag, mere mor og far, flere oplevelser, hygge, samvær osv.

Børn bliver mere aktive for at holde sig vågne

Tænk over et familiearrangement, hvor der har været børn med, som har fået lov at være længe oppe. Ender det med, at de allesammen ligger i en stor bunke og sover på sofaen?? Nej, vel?? De bliver tværtimod mere og mere aktive og holder sig i gang, danser på væggene og holder en fest. Og når det så er tid til at sove, så er de endnu sværere at få til at slappe af.

Hvis det er svært at aflæse dit barns træthedssignaler kan det være en ide at indføre et fast puttetidspunkt, hvor putteritualet påbegyndes, så barnet kommer i seng inden det er nået at blive overtræt. Når I er i byen eller har gæster er det også en god ide at holde fast i de sædvanelige tidspunkter, så børnene ikke når at blive overtrætte.

Få adgang til alle mine redskaber til at lære dine dit barn gode sovevaner via mine online kurser HER